Windox-duurzaam
Helder als bronwater - Clear like spring water...
Other links
Windox-Duurzzam HSB (houtskeletbouw)
Van ontwerp tot uw ideale woning
Copyright © 2012 Windox-duurzaam.nl
Design by Windox-design.nl


Home -Stappenplan -Products -Contact -
Wat is een passiefhuis?
Een passiefhuis onderscheidt zich door de bijzondere combinatie van een zeer hoogwaardig en aangenaam binnenklimaat en een zeer laag energieverbruik.
Door een goed uitgekiend kompakt ontwerp, georiŽnteerd op de zon, uitgevoerd met zeer goede schilisolatie en een effectieve kierdichting, kan warmte nauwelijks weg uit het passiefhuis.
Hierdoor is er nog maar heel weinig energie nodig om de woning in de winter op temperatuur te houden.
Dan zorgen passieve warmtebronnen zoals de zon en interne warmtebronnen zoals bewoners en huishoudelijke apparaten voor bijna alle benodigde warmte.
Door de kleine hoeveelheid verwarming die dan nog nodig is op een slimme manier over de lucht van het gebalanceerde ventilatiesysteem aan te voeren, is een conventioneel verwarmingssysteem overbodig.
In de zomer garanderen passieve strategieŽn zoals een goed ontwerp, zware schilisolatie, de aanwezigheid van thermische massa, zonwering en nachtventilatie een comfortabel binnenklimaat.

Elk passiefhuis draagt op deze manier eenvoudig bij aan een opmerkelijke milieubesparing, zonder op comfort of andere aspecten in te leveren; door de afwezigheid van koudestraling als gevolg van een uitstekende isolatie van de schil in combinatie met een voortreffelijke kierdichting en koudebrugvrije detaillering, gebruik van zonlicht als belangrijkste verwarmings- en verlichtingsbron en een voortdurende toevoer van verse en schone ventilatielucht, ontstaat een gezonder en aangenaam binnenklimaat.
Al deze ontwerptechnische, bouwkundige en installatie technische maatregelen zijn onderdeel van de passiefhuistechnologie die gebaseerd is op specifieke kennisontwikkeling in het buitenland.
Het passiefhuisconcept is oorspronkelijk - eind jaren tachtig - ontwikkeld door Prof. Bo Adamson aan de Universiteit van Lund in Zweden en in de jaren negentig verder gebracht door het wetenschappelijke Passiv Haus Institut (PHI) in Darmstadt onder leiding van Dr. Wolfgang Feist.
Feist is bij uitstek de grondlegger van de verdere verspreiding van de passiefhuistechnologie in Europa en daarbuiten.
Inmiddels is een groot aantal insituten en onderwijsinstellingen vooral in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland betrokken bij de kennisontwikkeling en kennisoverdracht van deze duurzame technologie.


Een passiefhuis is...

...comfortabel
De energie-efficiŽnte uitgangspunten komen allereerst ten goede aan de gebruiker van het gebouw.
Een passiefhuis heeft een zeer goed geÔsoleerde en kierdichte schil, die uiterst zorgvuldig is uitgevoerd, zodat er zo weinig mogelijk koudestralende oppervlaktes en geen tochtverschijnselen voorkomen en er constant een gelijkmatige binnentemperatuur heerst.
Dit alles zonder ingewikkelde technieken, aangename oppervlakte- en ruimtetemperaturen ontstaan als vanzelf.
Bovendien zorgt de afwezigheid van traditionele radiatoren voor extra ruimte
.

...gezond
Een voortdurende toevoer van gefilterde en verse ventilatielucht is, naast goede isolatie en kierdichting, een van de belangrijkste randvoorwaarden voor een passiefhuis.
Een comfortventilatiesysteem, uitgevoerd volgens de laatste stand van de techniek, wordt gekoppeld aan een HR warmteterugwinsysteem, zodat de lucht in de winter altijd warm de woning binnenkomt en er geen overbodige ventilatieverliezen plaatsvinden: de garantie voor een aangenaam en gezond binnenklimaat, waar vocht, schimmel, pollen en insecten geen kans krijgen.


...rendabel
In een passiefhuis is de resterende warmtebehoefte voor ruimteverwarming zo gering, dat zonder verlies van comfort kan worden afgezien van een conventioneel verwarmingssysteem. Met de besparing op de kosten van een dergelijk systeem kan de optimalisatie van bouwkundige elementen en het hoogefficiŽnt ventilatiesysteem worden gefinancierd. Passiefhuisbewoners betalen gemiddeld 1Ä /m≤ per jaar voor ruimteverwarming en hoeven zich dus minder zorgen te maken over stijgende energiekosten.
Terwijl ze het hele jaar door van een gezond en comfortabel binnenklimaat genieten, kunnen zij rekenen op lage energielasten gedurende de hele levensduur van de woning.


...milieuvriendelijk
Een passiefhuis levert een actieve bijdrage aan de bescherming van het klimaat.
Door de verregaande energiebesparing is de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen zo beperkt mogelijk.
Niet alleen het energieverbruik voor verwarming (15 kWh/m≤a), maar ook het totale primaire energiegebruik per huishouden blijft begrensd tot max 120 kWh/m≤ per jaar.
Dit betekent minimaal 54% minder CO2-uitstoot t.o.v. de huidige standaard nieuwbouw woning.
De geringe resterende energiebehoefte wordt zo duurzaam mogelijk geproduceerd, zodat een nog grotere reductie in CO2-uitstoot mogelijk is.


...de bouwstandaard van de toekomst
Het passiefhuisconcept is de bouwstandaard van de toekomst en opent nieuwe perspectieven voor meer toekomstgericht, energiezuinig ontwerpen en gebouwen.
Wij grijpen deze unieke kans om ons te onderscheiden met nieuwe ontwerp- en bouw technieken, innovatieve, intelligente en hoogenergie-efficiŽnte producten voor o.a. schilisolatiesystemen, ventilatiesystemen, beglazing, kozijnen, ramen, deuren en compacte verwarmingssystemen.
Deze investeringen in comfort, efficiŽntie en bouwkwaliteit zullen zorgen voor een impuls in onze HSB bouw en creŽren een toegevoegde waarde, verbeteren de concurrentiepositie en verhogen de werkgelegenheid op een duurzame wijze
.